Palvelukotien hinnat

Ikääntyneiden palvelukotien hinta muodostuu eri tavoin ja maksukäytäntöön vaikuttaa mm. se, maksaako asukas asumisen itse vai onko hänellä kunnan maksusitoutmus tai palveluseteli. Kysy tarvittaessa lisää suoraan palvelukodista.

Miten hinta muodostuu?

Tehostetussa palveluasumisessa hinta muodostuu kolmesta osasta: hoivasta, asuinhuoneen vuokrasta ja ateriapalvelusta

Kotihoidossa palvelukodissa hinta muodostuu asuinhuoneen vuokrasta, ateriapalvelusta ja palvelun laajuuden mukaisesta palvelumaksusta

Intervalli eli jaksohoidon (mm omaishoidon vapaapäivät) maksu on yleensä vuorokausikohtainen sisältäen kaikki palvelut

Kaikissa palvelumuodoissa asukkaat saavat osallistua kotien virikkeelliseen ja kuntouttavaan arkeen

Kuka maksaa ikääntyneen palvelukodin asumiskulut?

Asukkaaksi voi tulla itsemaksavana, kuntien/kaupunkien palvelusetelillä tai kuntien/kaupunkien maksusitoumuksella. Lisäksi asukas voi hakea Kelalta ja verottajalta tukia (kts alempana)

Maksusitoumuksella asukkaaksi tultaessa, kunta maksaa yleensä hoivan. Asukas itse vastaa asuinhuoneen vuokrasta ja ateriapalvelun kustannuksista. On myös kuntia, jotka maksavat asukkaan koko hoidon sisältäen hoivan, ateriat ja vuokran, kunta laskuttaa edelleen asukasta omien säädöstensä mukaisesti.

Jos kunta/kaupunki myöntää tehostettuun palveluasumiseen palvelusetelin, palveluseteli kattaa yleensä suuren osan hoivakustannuksista. Asukkaan maksettavaksi jäävät osa hoivakustannuksista, asuinhuoneen vuokra ja ateriapalvelu.

Jos kunta/kaupunki myöntää kotihoitoon palvelusetelin, voi palveluseteliä käyttää hoivapalveluiden kustannusten kattamiseen Asukas maksaa asuinhuoneen vuokran ja ateriapalvelun sekä mahdollisesti osan hoivapalvelun kustannuksesta. 

Itsemaksavana asukas vastaa kaikista kustannuksista itse. Tällöin asumiseen ja palveluihin voidaan hakea eläkkeensaajan asumistukea, hoitotukea sekä käyttää kotitalousvähennystä (palveluseteliasiakkaat eivät kuulu kotitalousvähennyksen piiriin.)

Mitä palvelukodin hintaan ei kuulu?

Palvelukotiasumisen hintaan ei kuulu seuraavia asioita:

 • Lääkkeet ja vaipat
 • Tällä hetkellä kunnat/kaupungit osallistuvat näihin kustannuksiin ilmaisjakelun kautta. 
 • Henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tavarat
 • Vaatteet
 • Henkilökohtaiset apuvälineet. Apuvälineet saadaan pääsääntöisesti käyttöön kuntien/kaupunkien apuvälinelainaamoiden kautta. Palveluumme kuuluu auttaminen näiden asioiden hoitamisessa.
 • Asukkaan oman kodin huonekalut, lamput ja muut sisutustavarat. Tehostetussa palveluasumisessa hoivasängyt ja yöpöydät kuuluvat palveluun.
 • Vapaa-ajan matkat
 • Omat ostokset

Lääkäripalveluiden maksuttomuus tai niiden kuuluminen palvelun hintaan vaihtelevat kunnittain. Useimmiten perusterveydenhuolto järjestetään oman kunnan palvelujen toimesta.

Tarkkoja kotikohtaisia hintatietoja voi kysyä suoraa palvelukotiemme johtajilta.

Mitä tukia asukkaan on mahdollista saada palvelukotiasumiseen?

Eläkettä saavan hoitotuki, jota Kela maksaa kolmeen ryhmään porrastettuna avuntarpeen, ohjauksen ja valvonnan tarpeen sekä määrän perusteella. Tutustu tarkemmin Kelan etuuksiin >>


Soita meille (arkisin klo: 9-16):

020 581 3500

 • Yhteydenotto

  Ensisijainen yhteydenottotapa:
  Huomioithan, että yhteydenottolomake ei ole tarkoitettu arkaluontoisten terveys- ja sosiaalitietojen käsittelyyn.